Hepa-Merz granulátum

A csökkent májmûködés által okozott kórállapotok kezelésére alkalmazható vény nélkül kapható gyógyszer.

A Hepa-Merz granulátum a csökkent májmûködés (például májcirrózis) által okozott kórállapotok kezelésére alkalmazható. A csökkent májműködés lehetséges tünetei: zavartság, módosult tudatállapot és kóma - hepatikus enkefalopátia.

A máj nélkülözhetetlen szerepet játszik a szervezetbe jutó idegen anyagok lebontásában, átalakításában, így elősegítve azok kiürülését (méregtelenítés).

Krónikus alkoholfogyasztás, hepatitis fertőzés (de egyéb betegségek is) a májsejtek pusztulását idézik elő, májcirrózishoz vezetnek. A májcirrózis következményeképpen a máj méregtelenítő funkciója elégtelenné válik, így a gyomor-bél traktusban keletkező ammónia a szervezetből nem tud kiürülni, vérszintje megnő. Az ammónia az agyban felhalmozódva az agysejteket károsítja, előidézi a hepatikus enkefalopátia tüneteit (zavartság, módosult tudatállapot, kóma). 

A Hepa-Merz granulátum L-ornitint és L-aszpartátot tartalmaz, e két hatóanyag javítja az elégtelenül működő máj méregtelenítő funkcióját, elősegíti az ammónia eltávolítását. A készítmény a májon kívüli szövetekben (agy, izmok) szintén elősegíti az ammónia eltávolítását.

Ennek eredményeképpen az ammónia kórosan magas vérszintjét (és így a hepatikus enkefalopátia tüneteit) csökkenti, az életminőséget javítja. Mindemellett a Hepa- Merz granulátum jól tolerálható, kevés mellékhatásról számoltak be*

*Ong et al., Clin. Drug Investig. 2011

Hogyan kell alkalmazni a Hepa-Merz granulátumot?

A Hepa-Merz granulátumot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ha a kezelőorvos másképpen nem rendelkezik, szokásos adagja: 1-2 tasaknyi Hepa-Merz granulátum feloldott tartalma, naponta 3-szor.

Vény nélkül kapható gyógyszer! Keresse a patikákban!
Kérjük, figyelmesen olvassa el a dobozban található betegtájékoztatót.(OGYI/47204/2010)
https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=11331